21 de setembre 2011

21/09/2011 Coves d´Aitzbitarte, prehistoria al costat de casa

21/09/11 Avui he tingut l´oportunitat de coneixer les coves d´Aitzbitarte, situades prop de Renteria, concretament en la muntanya Landarbaso o Aitzbitarte, dins del Massis de Aiako Harriak. Es contabilitzen unes set grutes situades en la vall que forma el rierol del mateix nom.
En aquest lloc es va descobrir el 1892, les mes antigues petjades humanes de la comarca de Oarsoaldea, corresponents al Homo Sapiens-Sapiens del Paleolític Superior, junt amb altres restes fossils d´animals, que avui ja no existeixen en aquestes zones com son el rinoceronts, bisontes, ossos, e inclòs els mamuts.
A mes del interes paleontologic e historic que tenen les coves, existeixen nombrosos exemplars de fauna caverincola, amb especies com rats penats, centpeus, inclos una especie endemica d´escarbat que nomès esta en aquesta zona, el ceutosphodrun navaricus.

La ruta comença al costat de la central electrica de Landarbaso
El camí puja paral-lel al rierolFins arribar a un cartell que indicar les primeres coves, caldra atravessar el riu.Primera cova.Aquesta te una entrada força gran.


Encara que aquesta esta enreixada degut als saqueijos i vandalisme que hi ha hagut.
Hi han diverses grutes que semblen bastant profundes.
Despres torno enrere i pujo el camí fins que arriba a un pont de fusta.
Cal atravesarlo i em trobo amb aquest indicador.
El camí segueix pujant entre els arbustos.
Arribo a la cova mes gran, on hi ha un panell informatiu.
Baixo cap a la cova.
Es una cova molt gran i te moltes grutes.
Les parets formen dibuixos força curiosos, amb l´erosió del aigua.Tambè hi han pintades rustiques (m´imagino que copies)
Mes informació.