12 de febrer 2008

12/02/08 Izu (829 m)

12/02/08 El Izu esta situat en la zona d´Artikutza, delimitant aquest la vall d´Arantza. Per a pujar aquesta modesta cima, he agafat com a punt de partida la casa del guarda de Eskas, a la que s´accedeix a traves de la carretera que surt d´Oiartzun en direcció a Artikutza.

Començo la ruta atravesant una porta metalica que surt a ma esquerra de la casa, per un sender senyalat amb les marques blanques i grogues, es un sender que fou molt utilitzat per passar de Gipuzkoa a Navarra i viceversa. El cami s´introdueix en un frondós pinar i a l´estona s´arribar al coll de Burnaiztieta, on hi han les restes d´un cromlech.


Ara seguim el cami, que va vorejant diverses cotes com l´alto de Bidango, el cami transcorre paral·lel a un alambrada, a l´altre costat esta ple de casetas de caçadors. Al rato passem el coll de Pagolleta, on a ma dreta puc observar l´estany d´Artikutza.


Passat uns minuts arribem al portillo de Amekorrum. En aquest punt traspasso la reixa i m´endinso dintre d´una fageda, i el camí comença a pujar una mica mes pronunciadament.


Finalment i despres de carenar un parell de cotes, arribo al cim del Izu, on es pot veure una panoramica molt maca, que abarca desde Donosti, Peñas de Aia, Larrun...